Amb l'hivern arriben els pics epidèmics d'alguns virus respiratoris, tant en franges d'edat infantil com adulta. S'estenen, primer, entre la població pediàtrica i acaben arribant a la resta de col·lectius al cap de poques setmanes. Per què passa? La doctora María Milá, pediatra i directora mèdica de l'Hospital HM Nens, ens ho explica en un #CriarTalks.
"Té a veure amb les condicions en què es propaguen els virus o els bacteris. Els infants prenen menys mesures d'higiene, inevitablement, i tenen un contacte més proper amb els objectes i les persones. És habitual que puguin llepar un una joguina, o manipular material sense haver-se retant les mans", explica.
L'increment de contagis, contràriament a les creences, no té a veure amb el fred, sinó el fet que passem més temps en espais tancats que estan, de retruc, menys ventil·lats per les baixes temperatures.
Com podem prevenir les infeccions respiratòries a l'hivern? Aquí teniu alguns consells:
- L'alimentació, la clau de tot
Per enfortir el sistema immunitari de tota la família, el primer i més important és tenir una alimentació saludable i equilibrada, especialment, rica en fruita, verdures, fruits secs... Això significa evitar processats, i consumir aliments naturals que ens aportin vitamines (sobretot vitamina C) i també aliments que continguin probiòtics (com pot ser el iogurt, el kèfir, etc.) que puguin millorar l'estat de la nostra flora intestinal.
Si fem aquesta dieta, no és necessari cap suplement específic. De fet, segons la directora mèdica d'HM Nens no hi ha evidència científica que els suplements que es comercialitzen siguin realment efectius.
En el cas dels primers mesos de vida, està especialment indicada la lactància materna perquè està demostrat que reforça el sistema immunològic dels nadons.
- Seguir el calendari de vacunacions
La vacuna antigripal està inclosa dins del calendari vacunal per a infants d'entre 6 mesos i 5 anys. Per altra banda, també des de fa un parell d'anys hi ha una campanya també per immunitzar els nadons de l'VRS, un dels virus respiratoris que pot causar bronquiolitis infantil greu. Des de la seva posada en marxa, la incidència d'aquesta infecció s'ha desplomat evitant molts ingressos de nadons.
- Els virus no entren pels peus
És també una creença popular, però no perquè abriguem més o menys els infants, previndrem les infeccions. Ni les bufandes, ni les sabates, ni els abrics, evitaran que es posin malalts els nostres fills i filles. Passar fred no està relacionat amb contraure un virus i hem de tenir en compte que els infants termoregulen diferent que nosaltres. Per això, no ens hem d'obsessionar amb abrigar-los, si no escoltar més les seves necessitats segons cada circumstància. A vegades, insistint amb posar jersei o capes, agreugem altres situacions que té la criatura com pot ser una brot de pell atòpica.
- La febre, un indicador d'infecció
Si el nostre fill o filla té febre (+ de 37.5ºC), aquest és un senyal que està passant algun tipus d'infecció vírica o bacteriana. Tot i així, hi ha també alguns mites que convé desmentir. La febre alta no té perquè ser un indicador de gravetat. Hi ha malalties banals que provoquen pujades de temperatura molt significatives, i d'altres greus que cursen amb febres baixes.
Sempre que un infant tingui febre podem optar per fer baixar la temperatura amb antitèrmics, però hem de saber que només estem tractant els símptomes, no la infecció en si. Per això, davant de la febre persistent és important descartar que no hi hagi infecció bacteriana.
No tots termòmetres ni mètodes per prendre la temperatura són igual de fiables. La Dra. Milá desaconsella els termòmetres de front o d'orella. També explica que per prendre-la amb la mà, no s'ha de fer amb el palmell sinó amb la part oposada, tot i que és un mètode més orientatiu que rigorós.
- Quin tipus de tos o mucositat ens ha d'alertar?
La tos que ens ha d'alertar és aquella que vagi acompanyada de dificultat respiratòria, és a dir, que l'infant quan respira se li marquen les costelles, se li enfonsa el melic o bé que té ritme respiratori més elevat. En aquests casos convé descartar per via d'urgència pediàtrica si cal un tractament simptomàtic amb inhaladors i/o tractament antibiòtic per sobreinfecció bacteriana.
Pel que fa als mocs, és important saber que el seu color no és indicatiu d'un tipus d'infecció o altra. No és necessari fer rentats nasals específics, i si es fan (preferentment amb suero fisiològic) s'han de fer-se de baixa intensitat i amb poca freqüència perquè si no podem generar l'efecte contrari i irritar encara més les mucoses.
Per més informació, recupera el #CriarTalks amb la Dra. Milá: