Salut

Tot el que has de saber sobre la vacuna contra la bronquiolitis infantil

En quines edats està indicada? Com s'administra? Quantes dosis? Quins efectes adversos pot tenir?

ARA A PORTADA

Publicat el 01 d’octubre de 2024 a les 07:30
Actualitzat el 01 d’octubre de 2024 a les 12:32
[inicicentrareport]La bronquiolitis és la inflamació de les petites vies respiratòries del pulmó, els bronquiols. Afecta sobretot lactants d'entre 2 i 6 mesos i, més en general, menors de 2 anys

Fa dos anys, l'allau de casos va col·lapsar les urgències pediàtriques. Per això la Generalitat va posar a disposició de les famílies una vacuna per prevenir casos greus d'aquesta infecció, especialment freqüent entre els mesos d'octubre i març. Ara, i en base a les dades del Departament de Salut, sabem que la campanya de vacunació va fer caure els casos un 87%.

Enguany, s'ha optat per la mateixa estratègia i la campanya per immunitzar els nadons de fins a sis mesos del virus respiratori sincicial (VRS) ja ha començat. Salut ha comprat 65.000 dosis de l’anticòs monoclonal per protegir els nadons del VRS, amb un cost de 14,1 milions d’euros.

Sent aquesta una vacuna recent, us hem recollit a continuació els dubtes més freqüents resolts per la Societat Catalana de Pediatria

[GotaVerdaPle] Què provoca els brots de bronquiolitis? El VRS (virus respiratori sincicial) és la principal causa d'infeccions de vies respiratòries inferiors (IVRI), bronquiolitis i pneumònies en menors de 2 anys d'edat, a més de comportar complicacions a curt i llarg termini.

Tots els lactants estan en risc de patir una malaltia greu per VRS, independentment del mes en què neixin. La infecció per VRS afecta majoritàriament a lactants sans sense cap patologia prèvia, gairebé un de cada 60 ingressen durant el primer any de vida.

[GotaVerdaPle] En què consisteix la nova vacuna? Nirsevimab és un anticòs monoclonal, que s'administra com una vacuna. Amb una dosi única confereix protecció passiva durant almenys 5 mesos. En administrar-se directament l'anticòs monoclonal al lactant per prevenir la infecció de vies respiratòries inferiors per VRS no es depèn del sistema immunitari del nounat o de la mare per generar la protecció, ja que és immediata després de l'administració.

[GotaVerdaPle] Com funciona? Nirsevimab és un anticòs monoclonal de vida mitjana prolongada i alta potència que s'uneix al Virus Respiratori Sincicial evitant que es pugui unir a l'epiteli respiratori. Inhibeix el pas essencial de fusió entre el virus i la cèl·lula de l'epiteli respiratori.

[GotaVerdaPle] Quina és la seva eficàcia? Ha demostrat una eficàcia consistent al llarg de les diferents poblacions de lactants, tant prematurs com a terme amb eficàcies front les IVRI causades per VRS ateses en qualsevol àmbit, hospitalitzacions i hospitalitzacions greus, superior al 70% en tots els casos. Un estudi europeu en vida real de l'administració de Nirsevimab en més de 8.000 lactants sans de més de 29 setmanes d'EG ha mostrat: 83,21% d'eficàcia en la reducció d'hospitalitzacions per IVRI per VRS i 58,04% eficàcia en la reducció d'IVRI per qualsevol causa en comparació amb el grup de no intervenció.

[noticia]539[/noticia]
[GotaVerdaPle] Quina seguretat té? Ha demostrat un perfil de seguretat favorable al llarg del seu desenvolupament clínic en les diferents poblacions de lactants. La reacció adversa més freqüent va ser una erupció cutània transitòria i autolimitada que es va produir en els 14 dies posteriors a la dosi. La majoria dels casos van ser d'intensitat lleu a moderada.

[GotaVerdaPle] Hi ha experiència amb aquest tipus de medicaments? Fins ara i des de fa més de 10 anys s’ha estat emprant un medicament similar (Palivizumab, Synagis) per a prevenir les bronquiolitis en nadons prematurs i els de més alt risc. El fet, entre d’altres, de que s’haguessin d’administrar diverses dosis durant la temporada de VRS no l’ha fet aconsellable com a immunització universal.

[GotaVerdaPle] En quins casos està indicat? Està indicat per a la prevenció de la malaltia de les vies respiratòries inferiors produïda pel VRS en nounats i lactants durant la seva primera temporada de VRS i en infants de risc menors de 24 mesos.

​[GotaVerdaPle] Quins són els infants de més risc per la bronquiolitis? S’ha establert la següent classificació de la població de risc: a) Prematuritat amb una edat gestacional <35 setmanes. b) Pacients amb cardiopaties congènites amb afectació hemodinàmica significativa. c) Pacients amb displàsia broncopulmonar. d) Pacients amb altres patologies de base que suposen un gran risc per patir bronquiolitis greu per VRS.

En els pacients amb condicions de risc s'administrarà Nirsevimab abans de cada temporada de VRS abans de complir els 24 mesos d'edat en el moment de rebre la immunització.

​[GotaVerdaPle] Quan s'ha d'administrar? S'ha d'administrar abans del començament de la temporada del VRS, o des del naixement en el cas dels lactants nascuts durant la temporada del VRS. Aquesta temporada (2023/24) s’ha establert la seva administració de la següent manera: Quina és la seva posologia? La dosi recomanada és una dosi única de 50 mg administrats via intramuscular per a lactants amb pes corporal de menys de 5 kg i una dosi única de 100 mg administrats via intramuscular per a lactants amb pes corporal igual o superior als 5 kg.

[GotaVerdaPle] On? Les criatures nascudes entre l'1 d’abril de 2023 al 30 de setembre de 2023, al CAP. Les nascudes entre l'1 d’octubre 2023 al 31 de març de 2024, a l'hospital.

​[GotaVerdaPle] Com s'administra? És una injecció intramuscular. S'administra seguint les mateixes indicacions i tècnica que amb qualsevol vacuna intramuscular, preferentment a la cara anterolateral de la cuixa.

[GotaVerdaPle] Cal repetir la dosi? Només a la població dels grups b, c, i d de risc s’administra una segona dosi de Nirsevimab abans de l’inici de la segona temporada de VRS. 

[GotaVerdaPle] Quina és la durada de la protecció? La immunització previndrà les IVRI greus per VRS durant almenys 150 dies (la durada d'una temporada típica de VRS als països temperats).

[GotaVerdaPle] El lactant immunitzat deixa de fabricar les seves pròpies defenses? No, a banda de la protecció passiva amb l'anticòs el seu sistema immunitari segueix generant les seves pròpies defenses en entrar amb contacte amb el virus circulant.

[GotaVerdaPle] Es pot administrar concomitantment amb altres vacunes? Sí, és possible, atès que Nirsevimab és un anticòs monoclonal, no s'espera que una immunització passiva específica del VRS interfereixi en la resposta immune activa de les vacunes administrades simultàniament. Quan s'administra concomitantment amb vacunes injectables, s'ha de fer amb xeringues separades i en diferents llocs d'injecció.

[GotaVerdaPle] Es pot administrar Nirsevimab a un lactant que ja ha tingut VRS? Sí. A més, hi ha dos subtipus de VRS que normalment poden circular alhora i la immunitat a aquest virus no és persistent, el o la lactant pot beneficiar-se d'una dosi de l’anticòs i evitar infeccions successives.[ficentrareport]